Leuke activiteiten in Friesland

Fries landschapFriesland is bij uitstek de provincie waar u kunt genieten van rust en ruimte. De eindeloze weilanden en akkers maar ook de vergezichten. De  wadden (UNESCO Werelderfgoed) bieden u de mogelijkheid om te onthaasten.Voor de mensen die naast de rust en ruimte ook graag iets willen beleven is er in Friesland ook van alles te doen. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over activiteiten die u kunt ondernemen tijdens uw vakantie in Friesland.

Wie aan Friesland denkt, denkt waarschijnlijk aan water. Je hebt er de wadden, de meren , rivieren en brede sloten waar je heerlijk kunt varen of vissen. Je kunt zelf een boot(je) meenemen of in de buurt een boot of kano huren. Er zijn mogelijkheden voor het maken van  een rondvaart of je kunt vanuit Harlingen met de veerboot naar één van de eilanden. strandZo zijn er verschillende mogelijkheden om van het water te genieten. Makkum is als badplaats
erg bekend met zijn brede strand en boulevard met winkeltjes. Op het IJsselmeer kun je op verschillende plaatsen kitesurfen. Voor de echte avonturiers kan de mogelijkheid tot wadlopen een onvergetelijke uitdaging zijn.

Voor fietsers is het heel special om een fietstocht langs de Elfsteden van Friesland te maken. De wandelaars kunnen gebruikmaken van de aangegeven wandelroutes. Er is genoeg te ontdekken in de buurt van Arum. Zo loopt langs Arum de Slachtedijk. Dit is een bijna 42 kilometer lange voormalige zeedijk die dwars door de weilanden loopt. Eens in de vier jaar wordt over deze dijk de Slachtemarathon gehouden.

De schaats liefhebbers kunnen terecht in de nieuwe schaatshal in Leeuwarden

Friese cultuur

Voor wie graag alles wil ontdekken over de Friezen en hun cultuur zijn er verschillende musea in de omgeving van Arum te vinden. Zo zijn er in Franeker twee musea die het bezoeken waard zijn. Het Planetarium van Eise Eisinga is waarschijnlijk de bekendste. Hier kunt u zien hoe een Friese wolkammer tussen 1774 en 1781 een nauwkeurig bewegend model maakte van het zonnestelsel. Verder is in Franeker een museum gewijd aan een typische Friese sport, namelijk het kaatsen. In het Kaatsmuseum kunt u alles leren over de kaatssport en ook zelf een balletje slaan.

In Sneek kunt u een bezoek brengen aan het Fries Scheepvaartmuseum waar van alles te zien en te horen is over de Friese scheepvaart van de 17de tot de 21ste eeuw. Ook staat in Sneek het Nationaal Modelspoor Museum. Hier kunt u alle mogelijke modeltreinen ontdekken.

Voor wie graag meer wil weten over de Friese geschiedenis zijn er verschillende musea in de buurt. Zo is er in Leeuwarden het Fries museum en het natuurmuseum, in Allingawier het openluchtmuseum Aldfaers Erf en in Hindeloopen het eerste Friese Schaatsmuseum.

Bij de Afsluitdijk staat het Kazemattenmuseum, waar u in de bunkers kunt zien hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toeging.

Voor de liefhebbers van realistische schilderijen is het Jopie Huisman museum in Workum een aanrader. In dit museum is het werk te zien van de Friese meesterschilder Jopie Huisman.

Een bezoek aan de friese elfsteden, met elk hun eigen bijzonderheden geven de mogelijkheid om weg te dromen in de tijd.

Activiteiten speciaal voor de kinderen

Ook voor kinderen zijn er genoeg mogelijkheden om vermaakt te worden. In de buurt van het Stolphuis, in het dorp Witmarsum, vind je het waterpark “ Mounewetter “ . Dit park biedt in het voorjaar en zomer de mogelijkheid voor een verfrissende duik. Ook de stranden van Makkum en Harlingen liggen op fietsafstand van het Stolphuis. In de wintermaanden kunt u terecht in zwembad Bloemketerp in Franeker en het Subtropisch zwembad Swimfun in Joure. In Leeuwarden kunt u samen met uw kinderen kennis maken met de nieuwe schaatshal.

Fries Belevingsdorp Aldfaers ErfNaast zwemmen  en schaatsen is het ook mogelijk om met de kinderen naar het Fries Belevingsdorp Aldfaers Erf in Allingawier te gaan. Hier kunt u zelf het museumdorp bezichtigen terwijl de kinderen zich vermaken in de grote speeltuin. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan Monkey Town in Franeker of Streetjump in Leeuwarden waar de kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Op iets grotere afstand vindt u Sybrandy’s speelpark in Rijs. Een bezoek aan het speelpark kunt u goed combineren met een bezoek aan het de Hele Gerzen, het Rijsterbos of het Mirnser Klif.

Ook leuk is het om een bezoek te brengen aan het Kameleondorp in Terherne. Hier komen de boeken van de beroemde tweeling tot leven en is het mogelijk om de Kameleon in het echt te zien.

Op het strand in Makkum kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven op het brede strand met speeltoestellen en in het ondiepe water.

Activiteiten in Het Stolphuis

Ook in het Stolphuis zijn diverse mogelijkheden tot vermaak. Zo is er de overdekte speelruimte waar alle ruimte is voor activiteiten. Je kunt hier darten, basketballen, tafeltennissen, tafelvoetballen en sjoelen.

Rondom de boerderij zijn er verschillende speelweides waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven op de trampoline, de skelter.

U kunt rustig wandelen langs de wei met mini schaapjes en kippen.

Tot slot kunt u ook heerlijk tot rust te komen in onze sauna.

Kortom: In en om het Stolphuis zijn er veel mogelijkheden voor een leuke vakantie of weekendje.